logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore.

 

Blog

6 mituri despre curatenie

 

De multe ori ne este mai ușor să urmăm câteva reguli simple în curățarea casei. Din păcate , unele sfaturi ale bunicii nu sunt doar ineficiente, ci și dăunătoare sau costisitoare. Cum de au devenit acestea atât de utilizate și cum s-au transformat în mituri ale curățeniei ? Iată câteva răspunsuri, precum și rezolvările corecte ale problemelor.

1. Geamurile se curață cel mai bine cu ziar

Fals! Acesta este, probabil, cel mai răspândit și neadevărat mit în ceea ce privește curățenia. În combinație cu alcoolul, apă sau soluțiile de curățat, ziarul va lasă fără îndoială urme de tuș pe geamuri. Acestea pot apărea în formă de dâre, dungi sau pot fi aproape insesizabile până la prima ploaie. De asemenea, există riscul că vopseaua tipografică să se imprime pe ramă geamului și, în funcție de materialul acesteia , să devină foarte greu de curățat. Folosește o cârpă albă din bumbac sau șervețele de hârtie . Acestea se vor murdari mai repede, fiind nevoie să le înlocuiești destul de des cu unele proaspete, însă rezultatul este sigur și impecabil. De asemenea, folosind materialul potrivit, reduci substanțial nevoia de a folosi un produs de curățat . Un amestec din părți egale apă și oțet este suficient pentru a curată geamurile, oglinzile sau alte suprafețe din sticlă din casă ta .

2. Covoarele nu trebuie curățate prea des, deoarece se strică

În acest caz care ar fi alternativă ? Întărirea fibrelor covorului cu cât mai multă mizerie? Nicidecum!

Cel mai important este să cureți covorul în funcție de tipul de murdărie sau de pată. Urmează întotdeauna instrucțiunile de utilizare de pe produsele de curățat. De asemenea, asigură-te că metodă pe care o folosești este potrivită cu materialul din care este confecționat covorul.

Iată câteva sfaturi:

  • curăță petele de îndată ce s-au format;
  • după ce ai aplicat o soluție de curățat, aspiră din nou (după uscarea covorului);
  • în cazul în care apelezi la o fima de curățenie , stabileș te tipul de curățare și durata în funcție de materialul covorului;
  • de asemenea, nu folosi niciodată covorul umed; asigură-te că este uscat înainte că echipa să plece de la tine de acasă;
  • evita să bați covorul foarte des – această metodă agresivă poate duce la distrugerea țesăturii .

Un covor întreținut va fi întotdeauna mai ușor de curățat și nu se va transformă într-o adevărată sursă de acarieni și microbi.

3. Fixativul curăță cu succes petele de cerneală

Parțial adevărat! Această metodă nu prea mai funcționează. În urmă cu mai mulți ani, principiul se baza pe conținutul bogat în alcool al fixativului, alcoolul fiind cel care curată petele de cerneală. Astăzi pe piață au apărut din ce în ce mai multe produse cu o cantitate redusă de alcool sau chiar unele produse pentru fixarea părului fără alcool.

Verifică eticheta produsului înainte de a-l aplică peste o pată. În cazul în care acesta nu conține alcool, te poți orienta către un deodorant sau către o sticluța cu pulverizator încărcată cu alcool de uz casnic.

4. Dacă las vasele nespălate în chiuvetă, vor deveni mai murdare

Adevărat! Indiferent de natură alimentelor, resturile de mâncare vor fermenta și vor dezvoltă bacterii extrem de periculoase. Deși nu se observă, mirosul emanat de vasele murdare explică foarte ușor acest fenomen. În plus, mâncarea întărită va fi mult mai greu de curățat, de cele mai multe ori curățarea devenind superficială, în vreme ce pe veselă urmele de alimente încă persistă.

În cazul în care te gândești că poți amână spălatul vaselor prin umplerea chiuvetei cu apă, realizezi o greșeală și mai mare. Mediul umed este cel mai potrivit pentru înmulțirea microbilor și bacteriilor. În momentul în care apă contaminată intră în contact cu buretele de vase, blatul de bucătărie sau alte suprafețe, este necesară dezinfectarea acestora.

Prin urmare, dacă vrei să amâni puțin această activitate, curăță bine resturile din farfurii și depozitează-le fără a adăugă apă.

5. Clorul este cea mai bună soluție de curățat

Greșit! Atât clorul, cât și cloramina sunt substanțe dezinfectante, nu de curățare a murdăriei. Poți adaugă puțîn clor în apă cu care speli pe jos, alături de detergentul special, însă nu te baza doar pe acesta pentru curățarea prafului sau a grăsimii. Clorul mai poate fi folosit pentru combaterea mucagaiului sau pentru curățarea mașinii de spălat.

Clorul se va folosi întotdeauna diluat, și nu în stare pură deoarece vaporii sunt toxici, iar substanță pură poate afecta pielea grav. Folosește mănuși de protecție și diluează o cantitate moderată de clor în apă cu care cureți (10-20 ml).

Atenție! Clorul decolorează. Chiar și o picătură atinsă pe materialele textile va duce la ruinarea acestora, deoarece clorul elimina culorile instantaneu. Din păcate, hainele respective nu mai pot fi recuperate.

6. Dacă dublez cantitatea de detergent, măresc și puterea de curățare

Greșit! O cantitate mai mare de detergent va produce mai multă spumă și deci, mai multă muncă. Fie că vorbim de detergentul pentru covoare, gresie sau vase, regulă este aceeași. Surplusul strică!

Atunci când speli pe jos cu o soluție care conține prea mult detergent, îți va fi aproape imposibil să clătești zona astfel încât să elimini surplusul. În plus, acesta va formă o peliculă alunecoasă, care va adună mult mai ușor praful și microbii, ducând la murdărirea mult mai rapidă a suprafeței.

Prin urmare, folosește strict cantitatea de soluție recomandată pe eticheta produsului.

Sursa: www.acasa.ro